Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı
Eğitim ve Yayın
Dairesi Başkanlığı

28. TARAFLAR KONFERANSI (COP 28) DUBAİ’DE GERÇEKLEŞTİ

26 Aralik 2023
28. TARAFLAR KONFERANSI (COP 28) DUBAİ’DE GERÇEKLEŞTİ
28. TARAFLAR KONFERANSI (COP 28) DUBAİ’DE GERÇEKLEŞTİ
28. TARAFLAR KONFERANSI (COP 28) DUBAİ’DE GERÇEKLEŞTİ
28. TARAFLAR KONFERANSI (COP 28) DUBAİ’DE GERÇEKLEŞTİ

28. TARAFLAR KONFERANSI (COP 28) DUBAİ’DE GERÇEKLEŞTİ

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 28. Taraflar Konferansı (COP 28) Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde gerçekleşti.

Konferansa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki de katıldı. COP28’e dair açıklamalarda bulunan Bakan Mehmet Özhaseki COP28 içeriğinin daha çok ‘iklim değişikliğiyle meydana gelen zararların ve kayıpların giderilmesi’ konusunun olduğunu ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin Kayıp ve Zarar Fonu’ndan daha fazla faydalanması için büyük mücadele verdiklerini belirtti.

COP28 kapsamında Türkiye Pavilyonu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı standı da yer aldı. Stantta başta “Sıfır Atık” olmak üzere Türkiye’nin iklim değişikliği ile ilgili yaptığı çalışmaların uluslararası düzeyde aktarılabilmesi ve tanıtılabilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, Malezya Kraliçesi Sayın Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, BM Habitat İcra Direktörü ve Sayın Maimunah Mohd Sharif ve Sayın bakanımızın da ziyaret ettiği stant, ziyaretçiler tarafından da yoğun ilgi gördü.

Aynı zamanda COP28’de Bakanımız Mehmet Özhaseki, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde yürütülen “Sıfır Atık” hareketinin küresel arenada simgesi olan 'Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'na da imza attı.

COP28 SONRASI ALINAN KARARLAR

Küresel durum değerlendirmesi başlığı altında özellikle enerji dönüşümü bağlamında önemli kararlar alınmıştır.

    • Yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması,
    • Enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması,
    • 2050 ortalarına kadar sıfır ve düşük karbonlu yakıtlar kullanan net sıfır emisyonlu enerji sistemlerine çabaların hızlandırılması,
    • Enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve hakkaniyetli bir şekilde 2050 yılına kadar birime uygun olarak uzaklaşılmasının hızlandırılması,
    • Karbon yakalama ve diğer azaltım teknolojilerinin hızlandırılması,
    • Karbondioksit dışı emisyonların küresel olarak azaltılmasının hızlandırılması,
    • Düşük ve sıfır emisyonlu ulaşım araçlarının yaygınlaştırılması,
    • Enerji yoksulluğu veya adil geçişe hitap etmeyen verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarının mümkün olan en kısa sürede kaldırılması gibi küresel hedefler konulmuştur.
    • Buna ek olarak, geçiş dönemi yakıtlarının enerji güvenliği sağlarken enerji dönüşümü kolaylaştırmada rol oynayabileceği kabul edilmiştir.
    • Ulusal katkı beyanları ile ilgili olarak, ülkelerin bir sonraki beyanlarının azimli olması istenmiştir. Bu beyanların uzun vadeli düşük sera gazı emisyonlu kalkınma stratejileri ile uyumlu hale getirilmesinin önemi vurgulanmıştır.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır